Jak palić w piecu

  • Drukuj

jak-palicOgrzewanie węglowe nie musi być śmierdzące i uciążliwe. Nawet w najstarszym piecu możesz palić praktycznie bez dymu i ciągłego doglądania kotłowni. Wystarczy, że zaczniesz rozpalać w piecu od góry.

Palenie od góry naśladuje sposób pracy kotłów retortowych. Likwiduje niemal całkowicie dym, sprawia że piec nie wymaga ciągłego doglądania i daje dużo więcej ciepła z tej samej ilości opału.

Rozpalając od góry, najpierw wsypujesz większą ilość węgla, potem wrzucasz podpałkę i rozpalasz na wierzchu. Węgiel pali się odwrotnie niż dotąd, z góry do dołu. Dym wydostający się z węgla musi teraz przejść przez warstwę żaru, gdzie ulega spaleniu, więc do komina lecą czyste spaliny. Zamiast dymu powstaje więcej ciepła. Na tej samej zasadzie działają palniki w kotłach podajnikowych i dlatego kotły te spalają węgiel czysto i efektywnie.

Czytaj cały artykuł na stronie www.czysteogrzewanie.pl